Playconomics

De 'playconomics' zijn de uitgangspunten van de Playconomie. Ze zorgen voor een bepaald spanningsveld: een bron van creatieve frictie. Het is het soort frictie waar wij mensen in gedijen, omdat we ons op die manier ontwikkelen.

 

In 'oorspronkelijk spel' (lees er hier meer over) zijn die regels heel duidelijk:

 

  • er is alleen spel (en dus geen competitie; geen winnen & verliezen; geen schuld & schaamte)

  • er is veiligheid (en dus geen aanval; geen lichamelijk of geestelijk pijn doen)

  • er is vertrouwen

 

 

 

 

 

 

 

Dat zijn bepaalt geen kleine regels. Daarom gaat Playconomics ook over fouten mogen maken om ervan te leren, zonder dat we anderen moedwillig schade berokkenen. De regels dagen ons uit om in ons dagelijks leven te ontdekken, waar je minder goed bent in spelen, welke regels lastig voor je zijn en waarom.
 

Spelen is niet moeilijk, want we zijn van nature speelse wezens. In de playconomie zijn we ons bewust van die ingeboren speelsheid en van de waarde en kracht ervan. Voor onszelf, onze relaties en de samenleving.

We zijn ons er ook van bewust dat we al heel jong hebben afgeleerd wat écht spelen is (volgens de regels hierboven). En dat we juist hebben geleerd om te spelen volgens de regels van onze cultuur: spelen doe je voor het winnen of spelen doe je voor de lol. Dat is niet waarom we van nature graag spelen. We doen dat omdat we ten diepste - dus voorbij de culturele conditionering - lief hebbende wezens willen zijn.

 

Echt spelen doe je op de verschillende speelvelden. Maar op elk speelveld vind je deze regels terug, want die helpen ons om de kern-uitdaging ervan aan te gaan. Dat is waar alles om draait in playconomie. Het zijn van een ware speler. Natuurlijk altijd op het level dat bij jou past.

 

Zo ontdekken we ook nieuwe speelvelden en nieuwe levels. En leer je gaandeweg om zelf nieuwe speelvelden te (co-)creëren.

 

 

Meer weten? Kijk voor achtergronden hier of kijk op de inspiratie- en bronnenpagina.

 

 

Spel is de hoogste vorm van onderzoek